Sałatka z ogórków i papryki
przetwory

Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Ta wersja sałatki też jest bardzo pyszna. Połączenie słodkiej papryki z ogórkami i ostrą cebulką jest naprawdę celne. Sałatka jest w tej samej zalewie co poprzedni przepis na przetwory. Myślę że ta zalewa jest najlepsza jaką kiedykolwiek robiłam, i to dzięki niej sałatka jest tak aromatyczna. 
Sałatkę jest pasteryzowana dzięki czemu może stać w spiżarce całą zimę, a nawet cały rok 🙂 Ja właśnie wczoraj otworzyłam słoiczek z ubiegłego roku i powiem wam, że sałatka była na prawdę doskonała. Tego rodzaju przetwory na zimę są bardzo wydajne i tanie w przygotowaniu. Z czym podawać sałatkę? Myślę, że będzie dobrze się komponować z kotletami drobiowymi i wieprzowymi, pieczonymi mięsami, a także z mięsami w różnych sosach.

Przepis na sałatkę z ogórków i papryki na zimę

składniki:
 1 kg ogórków
2 papryki
2 cebule
1 łyżka soli
zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2/3 szklanki octu
3 liście laurowe
6-7 ziarenek pieprzu

Jak zrobić sałatkę z ogórków i papryki 

Ogórki i cebulę obieramy. Ogórki kroimy w plasterki a paprykę i cebulę w paski. Mieszamy warzywa i posypujemy solą. Odstawiamy na bok. Składniki na zalewę mieszamy i zagotowujemy. 
Słoiki myjemy, wyparzamy, wypełniamy odcedzonymi warzywami i uzupełniamy zalewą. Porządnie zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy we wrzącej wodzie przez 20 minut. 
Wyjmujemy, w razie potrzeby dokręcamy słoiki i stawiamy na podkładce lub desce (aby ochronić blat kuchenny przed ewentualnym zniszczeniem) do góry dnem. Kiedy sałatka całkowicie wystygnie, słoiczki przekładamy do ciemnego pomieszczenia.
Smacznego!

Opublikowane:
11.08.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 6

  • Dominika Dradrach

    Mmmm od razu wróciło wspomnienie takiej sałatki z dzieciństwa. Zrobiła też w tamte wakacje, ale przez zeszłoroczne susze ogórki nie były najlepsze i cala piwnica słoików z sałatka poszła do śmieci… a w tym roku ogórki nadają się do przetworów? Pozdrawiam
    mejbell.blogspot.com

    • Ania z ekspansja smaku

      W zeszłym roku ogórków było pod dostatkiem, natomiast w tym roku jakaś zaraza je męczyła. Słabe plony na ten rok mieliśmy i przetworów jest niewiele. Każdy rok inny. Ale kilka słoiczków jest 🙂

  • Monika Drąg

    Lubię domowe przetwory, chociaż sama na razie nie mam, gdzie ich składować, ale czasem zdarzy się, ze zrobię dżem 🙂 Akurat nie przepadam za przetworami w occie, ale wiem, że jest wielu ludzi, którzy je lubią 🙂
    Zapraszam do siebie!

    • Ania z ekspansja smaku

      Tak to prawda, nie wiele osób lubi przetwory w occie ze względu właśnie na ocet 🙂 ten przepis jest naprawdę wyjątkowy gdyż zawartość octu jest nie wyczuwalna. Sałatka jest delikatna w smaku i co najważniejsze czuć smak warzyw a nie jak w przypadku niektórych przepisów sam ocet 🙂 Dziękuję za komentarz, na pewno Cie odwiedzę 🙂

  • Iga z Dietmap.pl

    Muszę koniecznie podrzucić ten przepis mojej mamie, akurat chciała przygotować takie ogórki w occie. Idealne będą na zimę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close