
Pasta z makreli z ogórkami kiszonymi
Ryby są bardzo ważnym składnikiem w diecie. Bardzo często przygotowuje je na obiad. Ale dzisiaj zrobiłam pastę z makreli na śniadanie i wyszła rewelacyjna. Przygotowanie zajęło mi chwilę, a smak….. musicie spróbować :-). Podczas zakupu ryby zwróćcie uwagę czy jest świeża. Ja zawsze macam rybę wędzoną i kiedy jest mięciutka to wiem, że jest na 100% świeża, a gdy ryba jest twarda to znak, że została złowiona jakiś czas temu i mięso będzie twarde i po prostu nie smaczne. Macanie ryby to świetny i prosty sposób na sprawdzenie czy rybka jest świeża. Tę metodę polecam wszystkim :).
Pasta z makreli
składniki :
1 wędzona makrela
3 ogórki kiszone
1 mała cebula
4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania pasty
Makrelę należy oczyścić z ości i skóry. Należy zrobić to starannie aby nie było przykrej niespodzianki podczas zajadania się kanapkami z pastą 😉 Rozgnieść widelcem i przełożyć do miseczki. Ogórki i cebulkę pokroić w drobną kostkę i dodać do makreli. Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pasta najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce (ok 30 minut) ale to nie jest warunek spożycia 🙂
Smacznego!
20.01.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

Caprese – sałatka Caprese
06/12/2017
cukinia faszerowana z grilla z pieczarkami i serem
31/07/2017
Jeden komentarz
Rafał Szymczak - Świat Smaku
Ciekawe połączenie smaków – będę musiał wypróbować ten przepis