
Uszka z grzybami do barszczu
Uszka z grzybami plus czerwony barszczyk to danie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście wiem, że nie wszyscy kochają te pyszne małe pierożki, ale zakładam, że jeżeli czytacie ten post, to uwielbiacie te pierożki tak samo, jak ja ;-). Uszka z grzybami są pyszne, robię je z grzybów leśnych, chociaż można je przygotować z pieczarek. Jednak moim zdaniem uszka z pieczarek są zbyt delikatne w smaku. Aby uszka z pieczarek miały bardziej intensywny smak proponuję dodać 2-3 łyżki zmielonych suszonych grzybów leśnych np. prawdziwków lub podgrzybków. Wracając do mojego przepisu na uszka, muszę powiedzieć Wam, że jest to mój ulubiony przepis, z którego korzystam od wielu długich lat. Uszka z grzybami goszczą na moim stole zdecydowanie częściej niż raz w roku. Moim zdaniem jest to zbyt dobre danie obiadowe, żeby czekać na nie cały rok.
Farsz nie składa się wyłącznie z grzybów. Do farszu dodaję również gotowane jajka i podsmażoną cebulkę oraz podstawowe przyprawy w postaci soli i pieprzu. Te kilka prostych składników wystarcza, aby uszka były obłędne w smaku. Ciasto robię w taki sam sposób jak do pierogów ruskich. Zapraszam do zapoznania się z przepisem oraz komentowania!

Budyń czekoladowy z amarantusem popping

komentarze 2
Słodki Zakatek
Uwielbiam uszka
Ania z ekspansja smaku
Fajnie, że należysz do grona wielbicieli tych małych pierożków 😉