Cukinia z grilla
bezglutenowe,  na grilla,  przekaski i przystawki,  wegetarińskie

Cukinia z grilla przepis

 
Cukinia z grilla to wspaniała potrawa, która sama w sobie jest bardzo smaczna. Grillowaną cukinię można również podać jako dodatek do mięsa. Cukinia z dodatkiem oliwek, sera żółtego, pieczarek i szpinaku, polana oliwą z oliwek i doprawiona odpowiednimi przyprawami jest na prawdę ucztą dla podniebienia. Bardzo lubię to warzywo i nie wyobrażam sobie grillowania bez przyrządzenia cukinii. Oprócz tradycyjnej karkówki, kiełbaski czy sosów domowej roboty, cukinia ma swoje miejsce na naszym stole.
Pogoda nie dopisuje, zrobiło się pochmurno, ale na szczęście grillowaniem można się cieszyć nie tylko podczas pięknej pogoda i wakacyjnych weekendów. Elektryczne grille dają możliwość smakowania potraw przyrządzonych również w domu podczas pochmurnej pogody. 

Cukinia z grilla

składniki:
2 cukinie
4 pieczarki
8 zielonych oliwek 
8 plasterków żółtego sera
12 listków szpinaku
Oliwa z oliwek
1/3 łyżeczkę papryki słodkiej
1/2 łyżkę soli
1/3 łyżeczkę pieprzu
1/2 łyżeczkę oregano
1/2 łyżeczkę bazylii

Jak zrobić cukinię z grilla

Cukinię płuczemy, przecina wzdłuż. Solimy i odkładamy na bok. Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Szpinak płuczemy i odkładamy na bok.Następnie mieszamy oliwę z pieprzem, oregano, papryką i bazylią. Cukinię osuszamy z nadmiaru wody i nacieramy przygotowaną uprzednio oliwą z ziołami. Na wierzch układamy liście szpinaku, pieczarki, ser i oliwki. Grillujemy na rozgrzanym grillu ok 20 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawka. 
Smacznego!

Opublikowane:
19.09.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close