sos barbecue
dodatki,  griilownie,  na grilla

sos barbecue do mięs z grilla

sos barbecue

Sos barbecue jest niezastąpionym dodatkiem do mięs z grilla. Świetnie się komponuje zarówno z wieprzowiną, drobiem, jak i wołowiną.  Podczas grillowania nie powinno go zabraknąć. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, zachęcam gorąco. Sos przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja podczas grillowania zawsze staram się go przygotować. Sos barbecue to połączenie kilku smaków: słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Dla mnie to połączenie idealne. 
Jestem mięsożercą i przyznaję się do tego, ale lubię także warzywa z grilla. Najbardziej smakuje mi cukinia, ale nie pogardzę także papryką czy kukurydzą. W zasadzie potrawy z grilla uwielbiają także moi chłopcy, stąd też ochotę na grillowanie zawsze realizujemy, nawet w niepogodę – mam to szczęście, że część tarasu jest zadaszona :).

Sos barbecue do mięs z grilla

składniki:
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki keczupu
4 łyżki musztardy
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 szczypta chili
1 szczypta soli
oliwa z oliwek

Sos barbecue sposób przygotowania

Na samym początku obieramy cebulę i czosnek, drobniutko siekamy nożem z użyciem sporej szczypty soli. Posiekane warzywa szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy miód, ketchup, musztardę i ocet. Chwilę gotujemy, ciągle mieszając, następnie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowy sos podajemy z mięsami np. kurczakiem, karkówką, stekiem itp.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close