
Zdrowotne nasiona Chia przepis na deser
Nasiona Chia zwane również Szałwią Hiszpańską to kolejny świetny produkt, który znajdziecie w sklepie internetowym https://zdrowystragan.pl/.Owe nasiona warto wpisać w listę codziennej diety. Chia możemy dodać do wielu potraw np. obiadów, sałatek, ciasteczek, deserów, serników itd.
Na końcu artykułu znajdziecie przepis na najlepszy pudding z nasion chia pod pierzynką z musu truskawkowego :)
Dlaczego polecam Wam spożywanie szałwii hiszpańskiej?
Nasiona chia zawierają wiele cennych składników. Dowiedziałam się, że właściwości zdrowotne tychże nasion zostały potwierdzone badaniami naukowymi. To bardzo dobra wiadomość, fajnie jest spożywać produkty, które zostały przebadane, a ich cenny wpływ na nasze zdrowie został potwierdzony przez specjalistów.
Czytasz Artykuł Sponsorowany dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki.
Jakie cenne składniki zawierają nasiona chia?
Oprócz błonnika, nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają kwasy omega 3 (najważniejszy kwas ALA, czyli kwas alfa-linolenowy), duże ilości wapnia, żelaza, potasu, fosforu, magnezu i białka.
Jakie właściwości mają nasiona chia ?
Dzięki zawartości kwasów ALA (alfa-linolenowego ) spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Oprócz kwasu alfa-linolenowego działania przeciwnowotworowe mają również cynk i błonnik, w które nasiona chia są bardzo bogate.
Spożywanie nasion chia wspomaga również pamięć. Dzieje się tak z powodu dużej zawartości kwasów omega 3, które wspomagają pracę mózgu, wspomagają pamięć i ułatwiają koncentrację. Dodatkowo kwasy omega 3 wspomagają układ nerwowy, uspokajają i łagodzą objawy depresji. Kwasy omega 3 wraz z błonnikiem wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, przyczyniają się do obniżenia “złego” cholesterolu i podwyższenia “dobrego”cholesterolu. Dzięki zawartości sporej ilości wapnia i fosforu nasiona chia wspomagają nasz układ kostny. Kości i zęby są mocniejsze i mniej narażone na uszkodzenia.
Spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej wspomaga również trawienie i odchudzanie. Dzięki dużej zawartości białka zaleca się spożywanie nasion szałwii hiszpańskiej wegetarianom i sportowcom.
A dlaczego ja zajadam się nasionami chia i gdzie je kupuję
Wiadomo, wszystkie wyżej wymienione przeze mnie właściwości nasion szałwii hiszpańskiej są bardzo ważne dla nas samych, jednak dla mnie najważniejszą z cech nasion chia Grupa MTS, jest właściwość odchudzająca 😉 Nasiona chia mają bardzo dużo błonnika, a po ich spożyciu pęcznieją- wypełniając żołądek- dzięki czemu uczucie sytości trwa bardzo długo. Jako że spędzam dużo czasu w kuchni i uwielbiam gotować, nie jest mi obce podjadanie. Od tygodnia robię sobie na drugie śniadanie deser z nasion chia i truskawek i muszę powiedzieć, że przestałam podjadać 🙂 Czuję się syta i nie mam po prostu ochoty zapychać się plasterkami żółtego sera czy też szynki. Mój brzuch nie jest już taki wydęty 🙂
Wiem, że nie jest łatwo kupić ziarna Chia. Szczególnie trudno jest je upolować w mniejszych miejscowościach, a jeżeli już się uda to, jakość może być co najmniej niezadowalająca. Ja robię zakupy przez internet w sprawdzonym już sklepie – https://zdrowystragan.pl/.
Znajdziecie tam same ekologiczne produkty bardzo dobrej jakości i z pewnego źródła. Oprócz produktów spożywczych możecie sobie kupić naturalne krem na bazie np. brzozy czy nagietka. Przesyłkę zwykle otrzymuję dnia następnego, więc radość zakupów jest 100- procentowa 🙂
Strony: 1 2
Może Ci się spodobać

Kokosowe babeczki mufinki
22/02/2016
ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym
16/09/2017
komentarzy 16
KosmetykoFanki
Uwielbiam te nasionka, przepisu na deser chętnie wypróbuje 🙂
Ania z ekspansja smaku
polecam, deser jest pyszny a przepis na niego jest banalnie prosty 🙂
kalambury dla dzieci
nie słyszałem wcześniej o nich, muszę ich spróbować koniecznie! 😛
Ania z ekspansja smaku
Nasionka Chia nie są aż tak popularne – niestety. Mają w sobie wiele cennych składników a dodane do sałatki czy deseru wzbogacą smak :)Musisz koniecznie spróbować 😉
Kukuleczki
Bardzo lubię! stosuję je do wypieków, granoli i różnych słodkości 🙂
Ania z ekspansja smaku
super, możesz też je wykiełkować i w tej postaci dodawać do sałatek lub kanapek 🙂
Żwawy Leniwiec
Ostatnio zajadałam się nasionkami u mojej mamy, ale chyba muszę kupić własną paczkę, bo deser wygląda smakowicie 😉
Pozdrawiam!
Żwawy Leniwiec
Ania z ekspansja smaku
Dziekuję, tak więc ruszaj żwawo, żwawy leniwcze po nasionka, najlepsze kupisz w sklepie :https://zdrowystragan.pl/. pozdrawiam 🙂
Ania S
Bardzo lubię chia – najbardziej właśnie z truskawkami i mleczkiem kokosowym. Twój deser wygląda bardzo smacznie 🙂
Ania z ekspansja smaku
dziękuję, to też moja ulubiona wersja zajadania się tymi bardzo zdrowymi nasionkami 🙂
Małgorzata
Twój deser wygląda pysznie.
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję Małgosiu 🙂 Jeżeli jeszcze nie jadłaś koniecznie spróbuj 🙂
Nasiona Chia
Ilość przepisów z tymi nasionami jest niemal nieograniczona, bo prawie do wszystkiego pasują 😉 Dzięki za wpis, bo zdrowe i wygląda smacznie 🙂
olini
Takie nasionka CHIA to nie tylko dobry smak a świetne właściwości zdrowotne. Kilka przepisów opisanych tu na blogu sama wykorzystałam już jakiś czas temu. W sumie to ważne by nasiona jeść namoczone, bo wtedy mają najwięcej właściwości odżywczych. Ja często sama sobie po prostu dodaje je do jogurtu jak nie mam zbytnio czasu przyrządzać jedzenia.
Senior
Warto dodać, żeby nasiona przechowywać w szczelnym zamknięciu najlepiej słoiku, aby najważniejsze właściwości nie uleciały w powietrze
Ania z ekspansja smaku
O, tak! Szklany słoiczek sprawdza się nie tylko w przechowywaniu nasionek Chia, ale także podczas przechowywania różnych suszy, nawet grzybków 😉