ślimaki z ciasta francuskiego jpg
desery i ciasteczka,  świąteczne

ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym

ślimaki z ciasta francuskiego jpg

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas wszelkiego rodzaju imprez. Pyszne, lekkie ciasteczka prezentują się bardzo elegancko i doskonale smakują. Wykonanie ślimaczków z ciasta francuskiego jest proste, nie wymaga zaangażowania i dużej ilości czasu.  Gotowe ciasto francuskie znajdziemy praktycznie w każdym sklepie, natomiast serek waniliowy radzę przygotować samemu, gdyż sklepowe serki są za rzadkie i istnieje ryzyko wypłynięcia zawartości podczas pieczenia. Aby ślimaczki były z wierzchu przyjemnie chrupiące, koniecznie posmarujcie je roztrzepanym białkiem. To tyle z technicznych spraw :-).
Na jakie okoliczności polecam przygotowanie ślimaczków? W zasadzie sprawdzą się w czasie każdego przyjęcia. Czy to będą chrzciny, Wielkanoc czy urodziny. Ślimaczki serowe zawsze schodzą jako pierwsze. Goście je uwielbiają. Polecam je przygotować oprócz jakiegoś pysznego ciasta np.  kopca kreta czy rolady. Jeśli chcecie przyjemnie i słodko spędzić pochmurny dzień, ślimaczki rozchmurzą każdą smutną twarz ;-).

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serkiem waniliowym przepis

składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 kostka sera białego półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany

Ślimaczki z ciasta francuskiego sposób przygotowania

Ser przekładamy do wysokiej, dużej miski dodajemy żółtko, śmietanę i cukry. Miksujemy blenderem lub tradycyjnym mikserem z końcówką, która ma nóż. Podczas miksowania warto zrobić dwie przerwy, żeby mikser się nie przegrzał. Miksowanie serka powinno trwać w sumie ok. 10 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
Nastawiamy piekarnik na 180 st. C. Rozwijamy ciasto francuskie, smarujemy masą serową, zostawiając 1 cm wolnego miejsca. Zwijamy ciasto dłuższym bokiem w roladę, którą tniemy nożem w plasterki. Powstałe okrągłe ciasteczka przekładamy na blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia posypaną mąką. Ślimaczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez ok. 112-15 minut, do zarumienienia się ciasta.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarze 3

  • Patryk Jagodziński

    Uwielbiam przepisy, które zawierają ciasto francuskie, bo są zazwyczaj szybkie i łatwe do zrobienia, a ciasto francuskie mozna kupic w każdym markecie. Ślimaczki piekłem na urodziny, aby poczęstować znajomych z pracy. Nikt nie uwierzył, że sam je piekłem ;p

  • Jan Michalak

    Widzę, że tu sami panowie tu urzędują :)Ja robiłem te pyszne bułeczki dla moich maluszków. Już sobie zapisałem ten przepis :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close