
Puszysty deser czekoladowy ze śmietanową pianką
Przepis na czekoladowy deser z bitą śmietaną
składniki:
1 gorzka czekolada
1 mała śmietana 30%
2 jajka
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody
Jak zrobić domowy deser czekoladowy
Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Jajka rozdzielamy i ubijamy osobno żółtka – z dodatkiem cukru i białka – z dodatkiem soli. Ubite żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i również mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki. Mus czekoladowy przelewamy do pucharków. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy chłodną żelatynę i mieszamy mikserem.
Na czekoladowy mus kładziemy ubitą pianę śmietanową i ozdabiamy np startą na wiórka kostką czekolady.
WSKAZÓWKA!
Aby żelatyna nie zważyła nam śmietany należy ją
zahartować poprzez dodanie kilku łyżek śmietany do szklanki z żelatyną a
następnie całość wlać ubitej w misie śmietany.
Smacznego!
09.05.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

romantyczny deser z bitą śmietaną
13/02/2016
Przepis na kolorowe babeczki z masą śmietanową i galaretką
02/04/2019
komentarze 3
oczy otwieram
Deser wygląda przepysznie i na 100% tak smakuje. Pozdrawiam 🙂
Ania z ekspansja smaku
dziękuję 🙂
Pingback: