ptysie
desery i ciasteczka

Przepis na pyszne ptysie

Ptysie to ciastka, które cieszą i oko i podniebienie. Małe, chrupiące krążki ciasta pokryte pyszną masą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Masa budyniowa jest bardzo gładka i delikatna. Ciasto parzone, przygotowuje się tak samo jak na karpatkę. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Ciasto piecze się krótko, a w międzyczasie można przygotować krem. Ptysie są bardzo chętnie wcinane przez dzieci dlatego można je przygotować na np. urodziny. Przygotowanie ptysi na deser to wspaniały pomysł 🙂

Przepis  na ptysie :

składniki na ciasto
20 dkg mąki
6 jajek
100g masła
1 szklanka wody
sól do smaku
składniki na krem
1 ½ kostki masła
2 budynie u gotowane w 0,75 litra mleka

Jak zrobić ptysie

Zagotowujemy w garnuszku szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Gdy dojdzie do wrzenia wsypujemy mąkę i mieszamy uważając aby się nie przypaliło. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku. Wyrabiamy. Na blaszce wysmarowanej masłem  formujemy płaskie kółka na za pomocą łyżki. Pieczemy w 200`C około 20 minut.
Krem:

Do miękkiego masła (najlepiej masło wyciągnąć podczas pieczenia ciasta na ptysie)dodajemy partiami dobrze wystudzony budyń i miksujemy.

Zimne ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !

Opublikowane:
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl

 

 

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close