
Przepis na pyszne ptysie
Ptysie to ciastka, które cieszą i oko i podniebienie. Małe, chrupiące krążki ciasta pokryte pyszną masą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Masa budyniowa jest bardzo gładka i delikatna. Ciasto parzone, przygotowuje się tak samo jak na karpatkę. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Ciasto piecze się krótko, a w międzyczasie można przygotować krem. Ptysie są bardzo chętnie wcinane przez dzieci dlatego można je przygotować na np. urodziny. Przygotowanie ptysi na deser to wspaniały pomysł 🙂
Przepis na ptysie :
składniki na ciasto
20 dkg mąki
6 jajek
100g masła
1 szklanka wody
sól do smaku
składniki na krem
1 ½ kostki masła
2 budynie u gotowane w 0,75 litra mleka
Jak zrobić ptysie
Zagotowujemy w garnuszku szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Gdy dojdzie do wrzenia wsypujemy mąkę i mieszamy uważając aby się nie przypaliło. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku. Wyrabiamy. Na blaszce wysmarowanej masłem formujemy płaskie kółka na za pomocą łyżki. Pieczemy w 200`C około 20 minut.
Krem:
Zimne ptysie przecinamy na pół i wypełniamy kremem budyniowym. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Mufinki waniliowe z masą Black&White

Tort orzechowy z masą kawową
Może Ci się spodobać

Deser z nasionami Chia migdałami i winogronem
20/10/2016
Przepis na drożdżówki z serem
11/02/2022
komentarze 2
Patrycja Halas
Dlaczego masa budyniowa jest rzadka pomimo że budyń sam wystygł nie był mieszany. Rozplywa sie po nalozeniu szpryca
Ania z ekspansja smaku
najprawdopodobniej jest to wina budyniu. Gotowe produkty mają to do siebie, że czasami pochodzą z wadliwych partii. Możesz spróbować uratować masę dodając do niej 2-3 łyżki kaszy mannej. Sprawdź też przepis na domowy budyń : http://ekspansja-smaku.blogspot.com/2016/03/jak-zrobic-budyn-w-domu.html