
Czekoladowe mufinki
Mufinki czekoladowe to ulubione babeczki mojego dziecka. Ja też je bardzo lubię i często je piekę, ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu. Jest to przepis, który polecam szczególnie osobom, które dopiero zaczynają swoja przygodę z pieczeniem.
Odmierzanie składników za pomocą szklanki to super sprawa. Mufiny w smaku są intensywnie czekoladowe, do tego ciasto jest delikatne i puszyste.
Czekoladowe mufinki
składniki:
2 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady
Jak zrobić czekoladowe mufinki
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Składniki suche czyli : mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą w misce.
Składniki mokre tj : mleko jajko, olej mieszamy w innej misce. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki.
Łączymy składniki mokre z suchymi za pomocą miksera . Do uzyskanej masy dodajemy
połamaną czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do foremek .
Pieczemy ok 15 minut . Sprawdzamy wykałaczką czy się upiekło. Jeżeli wykałaczka jest sucha to można wyjąć mufinki z piekarnika .
Smacznego !
ekspansjasmaku.pl
Strony: 1 2

Rurki z kremem budyniowym
Może Ci się spodobać

Ciastka na walentynki biszkoptowe
13/02/2016
kruche ciasteczka kokosowe
09/03/2017
komentarze 2
Agata Andrys
Ja bym tu jeszcze dodała wiśnie ze słoiczka – takie w syropie, domowej roboty, zaprawiane pod koniec lata, WYGRZANE W SŁONECZKU. Czekolada fantastycznie się komponuje smakowo z wiśniami, malinami oraz pomarańczą. Ostatnio robiłam tort z czekoladowym biszkoptem (ale takim ultra kakaowym), frużeliną malinową oraz czekoladowym ganage. I powiem tak: NIC WIĘCEJ DO SZCZĘŚCIA NIE BYŁO MI POTRZEBNE 😉
Ania z ekspansja smaku
Super pomysł 🙂