gofry puszyste
desery i ciasteczka

Gofry puszyste lekkie i chrupiące

Gofry puszyste przygotowane w domu smakują równie dobrze jak te kupione nad Soliną, a może nawet ciut lepiej. Gofry są pyszne lekkie i chrupiące. Czas przygotowania zajmuje dosłownie kilka chwil, a smak jest wspaniały. Gofry możecie przygotować na imprezy i przyjęcia, kinder bale i sylwestra. Oprócz ciast, można zaserwować również gofry, szczególnie dzieciom.

Jeżeli chodzi o dodatki, to opcji jest multum. U mnie w domu jako jedyna lubię gofry ze wszystkim, najbardziej ze nie świeżymi owocami, bitą śmietaną i posypką z czekolady. Natomiast moje dziecko lubi gofry tylko z cukrem pudrem czasem da się skusić na gofra z bitą śmietaną posypanego wiórkami z czekolady. Niestety, owoce lubi ale “same” bez zbędnych dodatków typu śmietana czy nawet gofr :). Cóż zrobić. Za to mój mąż lubi gofry z bitą śmietaną, startą czekoladą i suszonymi owocami np. żurawiną. Również nie lubi świeżych owoców w połączeniu z bitą śmietaną i goframi. Taka ta moja rodzina :). Ale się rozpisałam …….. tak czy owak na zdjęciu jest mój gofr, który przygotowałam sobie z bitą śmietaną, ananasem, pomarańczą, suszoną żurawiną i wiórkami z czekolady mlecznej. Miałam ich więcej ale były tak smaczne że zanim rozłożyłam sprzęt do fotografii praktycznie wszystkie zniknęły 🙂

Przepis na gofry puszyste

składniki:
2 szklanki mąki pszennej ( użyłam tortowej)
2 szklanki mleka
2 jaja
1/3 szklankę oleju
2 łyżki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Jak zrobić puszyste gofry

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na gęstą piane. Pozostałe składniki miksujemy ze sobą. Do ciasta dodajemy drewnianą łyżką, bardzo delikatnie, pianę z białek.
Gofry pieczemy w gofrownicy przez 3 minuty na złoty kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Jeden komentarz

  • Dominika

    Gofry to chyba najprostszy i najsmaczniejszy deser. Odkąd dostałam gofrownicę Profi z okazji rocznicy ślubu nie chowam jej do szafy, bo to dzieci mają chęć na gofry to przyjdą goście w odwiedziny i też trzeba czymś ich poczęstować. To bardzo przydatny sprzęt w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close