
Ciastka z mąki kokosowej białkowe
Ciastka z mąki kokosowej na bazie samych białek upiekłam, ponieważ musiałam w jakiś sposób wykorzystać białka, które nie zostały wykorzystane do upieczenia pączków. Muszę się pochwalić efektem końcowym tych wymyślonych na szybko ciasteczek ;). Ku mojemu zdziwieniu ciastka wyszły pyszne, mega kokosowe i słodkie. Nie jest to przepis z kategorii fit, chociaż zawiera dużo białka i myślę, że osoby będące na diecie mogą od czasu do czasu takie ciastka sobie upiec, tym bardziej, że są bezglutenowe.
Ciastka w smaku przypominają kokosanki, które dodałam do bloga kilka miesięcy temu, tylko z tą różnicą, że w tych białkowych ciasteczkach zamiast wiórek kokosowych użyłam mąki kokosowej, którą bardzo mocno polecam. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu i cholesterolu za to w jej składzie znajdziecie dużo błonnika i białka. Zawarte w mące kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Spożywanie mąki kokosowej przyśpiesza tempo metabolizmu i pomaga w szybszej redukcji tłuszczu, dlatego zaleca się spożywanie mąki kokosowej podczas stosowania diety odchudzającej. Na blogu pojawi się więcej przepisów z udziałem mąki kokosowej, więc zachęcam Was już dzisiaj do zakupienia dużego opakowania mąki na przykład w sklepie zdrowystragan.pl. Jak dla mnie to najlepszy sklep w sieci ze zdrową żywnością. Ceny bardzo korzystne, produkty sprawdzone przeze mnie, rabat na pierwsze zakupy, dodają także gratisy do zakupów.
Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 
Ciastka z mąki kokosowej
składniki:
5 białek
150 g mąki kokosowej
1/2 szklanka cukru
1 szczypta soli
papilotki
Jak zrobić ciastka z mąki kokosowej
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, ciągle ubijając dodajemy po troszku cukier. Na koniec ubitą pianę z białek mieszamy z mąką kokosową. Z gotowej masy formujemy kulki, które umieszczamy w papilotkach. Ciasteczka przekładamy na dużą blachę z piekarnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok 10 minut.
Smacznego!
www.ekspansjasmaku.pl
Strony: 1 2

Kruche ciasteczka z makiem i cytryną

Sałatka ze szpinakiem
Może Ci się spodobać

Jak zrobić budyń w domu ?
08/03/2016
Przepis na drożdżówki z serem
11/02/2022
komentarze 3
Pingback:
Ala
Majac białka po faworkach i mąkę kokosową postanowiłam zrobić te ciasteczka wyszły tragiczne rozsypywaly się nigdy więcej. Myślę że wiórki byłyby lepsze niż mąka.
Ania z ekspansja smaku
Ala, na pewno wszystko robiłaś według przepisu? Mi zawsze te ciasteczka wychodzą pyszne.