
Sos śmietanowo koperkowy z ćwiartek kurczaka
Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam – i dobrze 🙂 Ćwiartki wypłukałam, osuszyłam
papierowym ręcznikiem, natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam marchew, pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej. Połączenie delikatnych kopytek wraz z delikatnym mięsem z kurczaka i pachnącym koperkiem sosem śmietanowym to jak dla mnie przepis na smaczny obiad :). Przepis na bezglutenowe kopytka
Sos śmietanowo koperkowy z kurczakiem
składniki:
3 ćwiartki z kurczaka ( dla każdego po jednej)
1 mała cebula
1 marchew
1 pietruszka
2 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
po 1/5 łyżeczce ziół prowansalskich,tymianku,imbiru,
po 3-5 ziarenek pieprzu,kolendry,ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia/ może być pszenna
sól do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić sos śmietanowo koperkowy
Mięso płuczemy, osuszamy , nacieramy odrobiną soli. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka. Do mięsa dolewamy wodę , dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1.15 godz. Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu – zapobiegnie to zważeniu się śmietany. Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty, więcej mąki już nie wlewamy.
Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.
Smacznego!
20.04.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Bezglutenowe kopytka
Może Ci się spodobać

kotlety z kaszy jaglanej smażone na oleju rzepakowym
06/05/2016
zapiekanka ziemniaczana jak z kociołka
21/02/2016
komentarzy 7
bryssska
ja robię podobny sos, tylko dodaje więcej śmietany do pulpetów drobiowych 🙂
Ania z ekspansja smaku
smacznie :)uwielbiam pulpety drobiowe….
ange
Ange
A ile Pani dala wody ? Zaciekawil mnie ten przepis ale nie umie super gotowac a nie chcialabym zrobic zle.
Ania z ekspansja smaku
dolałam ok 750 ml :)Jeżeli chodzi o gotowanie to proszę się nie martwić, każdy ma ciężkie początki:)
Małgorzata
Bardzo pyszny sos.Robie podobny,do kurczaka pasuje jak ulał. Pozdrawiam -:)
Ania z ekspansja smaku
tak, niezależnie czy użyjemy udek czy filet sos smakuje wyśmienicie 😉 a Twoje placuszki z serem są rewelacyjne 😉
Pingback: