Sos śmietanowo koperkowy
dania główne

Sos śmietanowo koperkowy z ćwiartek kurczaka


Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam – i dobrze 🙂 Ćwiartki wypłukałam, osuszyłam
papierowym ręcznikiem, natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam  marchew, pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej. Połączenie delikatnych kopytek wraz z delikatnym mięsem z kurczaka i pachnącym koperkiem sosem śmietanowym to jak dla mnie przepis na smaczny obiad :). Przepis na bezglutenowe kopytka

Sos śmietanowo koperkowy z kurczakiem

składniki:
3 ćwiartki z kurczaka ( dla każdego po jednej)
1 mała cebula
1 marchew
1 pietruszka
2 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku 
po 1/5 łyżeczce ziół prowansalskich,tymianku,imbiru, 
po 3-5 ziarenek pieprzu,kolendry,ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia/ może być pszenna
sól do smaku
olej do smażenia

 Jak zrobić sos śmietanowo koperkowy

 Mięso płuczemy, osuszamy , nacieramy odrobiną soli. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka. Do mięsa dolewamy wodę , dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1.15 godz. Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu – zapobiegnie to zważeniu się śmietany. Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty, więcej mąki już nie wlewamy. 
Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi. 
Smacznego!

Opublikowane:
20.04.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close