Placki po węgiersku
dania główne

Placki po węgiersku pyszne danie obiadowe

Placki po węgiersku to wspaniałe danie z użyciem prostych w wykonaniu placków ziemniaczanych i pysznego sosu z mięskiem. Placki usmażyłam na zdrowym oleju rzepakowym i podałam z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Lubię takie połączenie smaków – delikatne placki z sosem paprykowym i ostra ćwikła. Smaczny, rodzinny obiad przy niewielkim nakładzie finansowym.

Placki po węgiersku

składniki:

35 dkg mięsa wieprzowego – ja użyłam łopatki 
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki
350 ml wody
4-5 ziaren pieprzu
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
 olej rzepakowy
 sól do smaku
 

Jak zrobić placki po węgiersku

Cebulę obieramy ,kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażona cebulkę przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i przez kilka sekund podsmażamy obie papryki w proszku, dodajemy do cebulki. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Zarumieniamy z obu stron i dodajemy do garnka z cebulą i papryką, dolewamy wodę oraz resztę przypraw. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy w cienkie talarki i dodajemy do sosu. Solimy do smaku 1 łyżką. Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut, aż mięso będzie mięciutkie. Jeżeli lubicie dużo sosu  możecie dolać 100-200 ml wody. Sos zagęszczamy małą, płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml zimnej wody. 
Tutaj znajdziecie przepis na placki ziemniaczane
Smacznego!

Opublikowane:
14.03.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close