
Jeżyki kotlety z mięsa mielonego
Jeżyki kotlety z mięsa mielonego, które musicie skosztować. Kotlety z mięsa mielonego w wersji tradycyjnej troszkę mi się znudziły. Postanowiłam dzisiaj zrobić kotlety zwane jeżykami. Mięso mielone
połączyłam z ryżem,marchewką i kapustką. Zrobiłam do tego sos
pomidorowy i wyszło bardzo pysznie. Smak podobny do gołąbków 🙂 Bardzo
smaczne mięsne danie.
Przepis na kotlety z mięsem mielonym i ryżem
składniki
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 szklanka ryżu bismati
1 cebula 1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 jajko
5-6 łyżek bułki tartej
1/3 kapusty pekińskiej( ta najtwardsza część od końca )
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
składniki na sos
1/2 koncentratu pomidorowego
150 ml wody
Jak zrobić kotlety z mięsa mielonego i ryżu vs jeżyki
Ryż gotujemy w osolone wodzie ok 8 minut . Studzimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielimy przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę jajko,ryż. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jeżeli farsz jest za rzadki dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Mieszamy i lepimy placki jak na mielone , obtaczamy w bułce tartej i smażymy delikatnie przewracając szeroką łopatką tak aby się nie rozleciały.
Jak zrobić sos
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kotlety podajemy z sosem.
Smacznego!
14.02.2016
ekspansja-smaku
Zapisz

romantyczny deser z bitą śmietaną
Może Ci się spodobać

Pomysł na obiad grillowany kurczak z ryżem
30/05/2016
Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską
13/09/2016