Jeżyki kotlety
dania główne

Jeżyki kotlety z mięsa mielonego


Jeżyki kotlety z mięsa mielonego, które musicie skosztować. Kotlety z mięsa mielonego w wersji tradycyjnej troszkę mi się znudziły. Postanowiłam dzisiaj zrobić kotlety zwane jeżykami. Mięso mielone
połączyłam z ryżem,marchewką i kapustką. Zrobiłam do tego sos
pomidorowy i wyszło bardzo pysznie. Smak podobny do gołąbków 🙂 Bardzo
smaczne mięsne danie.

Przepis na kotlety z mięsem mielonym i ryżem

składniki
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 szklanka ryżu bismati
1 cebula 1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 jajko
5-6 łyżek bułki tartej
1/3 kapusty pekińskiej( ta najtwardsza część od końca )
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku 
składniki na sos
1/2 koncentratu pomidorowego
150 ml wody

Jak zrobić kotlety z mięsa  mielonego i ryżu vs jeżyki

Ryż gotujemy w osolone wodzie ok 8 minut . Studzimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielimy przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę jajko,ryż.  Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 
Kapustę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jeżeli farsz jest za rzadki dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Mieszamy i lepimy placki jak na mielone , obtaczamy w bułce tartej i smażymy delikatnie przewracając szeroką łopatką tak aby się nie rozleciały.

Jak zrobić sos

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Kotlety podajemy z sosem.
Smacznego!

Opublikowane:
14.02.2016
ekspansja-smaku



Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close