
kotlety z jajek i ryżu szybki obiad
Kotlety z jajek i ryżu są równie smaczne, jak kotlety z kalafiora czy kaszy jaglanej. Przygotowanie kotletów z jajek i ryżu jest bardzo szybkie i proste. Jest to tani obiad, którym można nasycić rodzinę. W tym przypadku tani, smaczny i szybki obiad to połączenie idealne i sprawdza się w 100%. Kotleciki z jajek są delikatne w smaku, za oszczą je delikatnie szczypiorek oraz gruboziarnisty pieprz. Kotlety jajeczne można podawać z sosem np. pieczarkowym lub z ketchupem, lub sałatką np. śródziemnomorską. To pożywne danie dla całej rodziny.
Kotlety z jajek i ryżu przepis
składniki:
- 10 jaj
- 0,5 kg ryżu
- 1 szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia np. rzepakowy
- bułka tarta
Kotlety z jajek i ryżu sposób przygotowania
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Wybieramy dziewięć jajek i je gotujemy na twardo w osolonej wodzie – jedno surowe jajko będzie nam potrzebne jako kleik w masie ryżowo-jajecznej. Wystudzony ryż przekładamy do miski, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Całość mieszamy, dodajemy ok. pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu oraz uprzednio pokrojony szczypiorek – garść szczypiorku zostawiamy do ozdoby kotlecików. Masę dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy je bułce tartej i smażymy z obydwu stron na rumiany kolor. Gotowe kotlety z jajek i ryżu podajemy według uznania.
Strony: 1 2

Ceramika - to, co w domu najpiękniejsze!

Caprese - sałatka Caprese
Może Ci się spodobać

Potrawka z królika z dodatkiem śmietany
25/02/2016
Mocno pomidorowe spaghetti z czarnym pieprzem
15/07/2016