
Gołąbki z młodej kapusty – palce lizać!
Gołąbki z młodej kapusty są delikatne, pachnące i przepyszne. Młoda kapustka szybko się gotuje, więc czas przygotowania gołąbków skraca się. Gołąbki z młodej kapusty nadziałam tradycyjnym farszem, który przygotowałam z ryżu długoziarnistego, mięsa mielonego z łopatki, odrobiny boczku i smażonej cebulki. Gołąbki są sytym daniem obiadowym, spokojnie zaspokoją głód największego głodomorka ;).
Od kilku lat gołąbki zapiekam w szklanym naczyniu żaroodpornym. Jeśli nie praktykujecie tej metody, wolicie gotowane gołąbki na kuchence, to nie ma problemu. Czas gotowania gołąbków będzie zbliżony do czasu ich zapiekania. Teraz młoda kapustka dostępna jest w każdym większym sklepie. Uwielbiam jej smak. Bardzo lubię sałatkę z młodej kapustki, którą podają do kotletów mielonych. Musicie koniecznie spróbować!
Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną potrawkę z bobem.
Gołąbki z młodej kapusty
składniki:
1 kapusta średniej wielkości
0,5 kg ryżu
80 dag łopatki wieprzowej
20 dag boczku
1 duży koncentrat pomidorowy
1 jajko
1 duża cebula lub dwie małe
700 ml przegotowanej, chłodnej wody
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Gołąbki z młodej kapusty sposób przygotowania
Mięso i boczek mielimy w maszynce. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę obieramy z liści wierzchnich, wycinamy głąb i wkładamy do gotującej się wody. Ponieważ kapusta jest młoda, wystarczy ją obgotowywać przez 5-8 minut, pamiętając o chociaż jednym przekręceniu. Studzimy.
Do mięsa mielonego, dodajemy przestudzony ryż, jajko, sól i pieprze oraz usmażoną cebulkę. Farsz dokładnie mieszamy. Z koncentratu i przegotowanej wody robimy sos, który doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Kapustę obieramy, na każdego liścia nakładamy porcję farszu, boki kapusty składamy do środka i zawijamy ruloniki. Tak przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym lub garnku o grubym dnie. Na koniec gołąbki zalewamy sosem. Przykryte pokrywą naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w temp. 210 st.C. Jeśli gołąbki przygotowywane są w garnku, należy je gotować pod przykryciem też ok. 20-30 minut.
Gotowe gołąbki można podawać z ketchupem lub sosem, który został w naczyniu.
Smacznego!
Opublikowane:
12.07.2017
ekspansjasmaku.pl

sos barbecue do mięs z grilla
Może Ci się spodobać

Koktajl z jarmużu bananów i cytryny
08/02/2017
Grochówka z wędzonym boczkiem.
16/01/2016