domowa karpatka
ciasta i torty

Wykwintna domowa karpatka

 
  

Wczoraj upiekłam domową karpatkę przyrządzoną od podstaw samodzielnie. Okazała się tak
pyszna że moi chłopcy co chwila otwierali lodówkę po kolejny kawałek
mimo iż nie dawno jedli kolację. Bałam się że do niedzieli po mojej
karpatce zostaną tylko okruszki .Zakazałam otwierania lodówki aż do
niedzielnego śniadania 😉
Karpatka robiona w domu smakuje o wiele lepiej od takiej kupionej w sklepie.
Ciasto jest miękkie, masa aksamitna rozpływająca się w ustach a smak
jedyny w swoim rodzaju.

Przepis na domową karpatkę

składniki na ciasto:
250 ml wody
120 g margaryny
150 g mąki
szczypta soli i proszku do pieczenia
4 jaja
składniki na masę do karpatki :
2 budynie ( samemu możemy zrobić Z TEGO PRZEPISU)
0,5 l mleka
10 dk cukru
150-200 g masła lub margaryny

Jak upiec ciasto na karpatkę

Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści.
Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 – 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy.
Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.
Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .
Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut

Jak zrobić masę do karpatki

Wyjmujemy masło z lodówki . Gotujemy budynie tak jak na instrukcji z tym że w 0,5 l mleka. Masę budyniową studzimy. Budyń musi być zimny inaczej masa karpatkowa zważy się. Ucieramy masło w mice i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy na gładką masę.
Tutaj znajduje się poradnik jak nie zważyć masy
( KLIK )
Ciasto przecinamy na pół i przekładamy masą karpatkową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki.
Tak przygotowana karpatka to istna poezja w ustach 🙂
Smacznego!

Opublikowane:
17.01.2016
ekspansja-smaku
 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close