
Wykwintna domowa karpatka
Wczoraj upiekłam domową karpatkę przyrządzoną od podstaw samodzielnie. Okazała się tak
pyszna że moi chłopcy co chwila otwierali lodówkę po kolejny kawałek
mimo iż nie dawno jedli kolację. Bałam się że do niedzieli po mojej
karpatce zostaną tylko okruszki .Zakazałam otwierania lodówki aż do
niedzielnego śniadania 😉
Karpatka robiona w domu smakuje o wiele lepiej od takiej kupionej w sklepie.
Ciasto jest miękkie, masa aksamitna rozpływająca się w ustach a smak
jedyny w swoim rodzaju.
Przepis na domową karpatkę
składniki na ciasto:
250 ml wody
120 g margaryny
150 g mąki
szczypta soli i proszku do pieczenia
4 jaja
składniki na masę do karpatki :
2 budynie ( samemu możemy zrobić Z TEGO PRZEPISU)
0,5 l mleka
10 dk cukru
150-200 g masła lub margaryny
Jak upiec ciasto na karpatkę
Do mąki dodajemy sól i proszek do pieczenie a do garnka wlewamy wodę i dodajemy masło . Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż masło się rozpuści.
Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ok 40 – 50 sekund uważając aby ciasto się nie przypaliło. Jeżeli masa na ciasto ładnie się zbija w jedną całość ściągamy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy i studzimy.
Kiedy masa na ciasto całkowicie wystygnie dodajemy pojedynczo po jednym jajku i miksujemy.
Ciasto przekładamy za pomocą łyżki na na blachę ( ja używam tej dużej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną mąką .
Jeżeli ciężko się rozsmarowuje można sobie pomóc zamaczając co chwilkę łyżkę w zimnej przegotowanej wodzie.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 30 minut
Jak zrobić masę do karpatki
Wyjmujemy masło z lodówki . Gotujemy budynie tak jak na instrukcji z tym że w 0,5 l mleka. Masę budyniową studzimy. Budyń musi być zimny inaczej masa karpatkowa zważy się. Ucieramy masło w mice i dodajemy porcjami budyń. Miksujemy na gładką masę.
Tutaj znajduje się poradnik jak nie zważyć masy
( KLIK )
Ciasto przecinamy na pół i przekładamy masą karpatkową. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godzinki.
Tak przygotowana karpatka to istna poezja w ustach 🙂
Smacznego!
17.01.2016
ekspansja-smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Babka zebra ciasto wielkanocne
04/03/2016
Pyszny makowiec z bezą i kruszonką
27/03/2019
komentarze 2
Agata .K.
U mnie karpatka znika tego samego dnia. Sama jeszcze nie próbowałam robić , może skorzystam z tego przepisu 😉
Ania z ekspansja smaku
Polecam! Jest dużo lepsza od tych na sklepowych półkach