Tort orzechowy
ciasta i torty

Tort orzechowy z masą kawową

Tort orzechowy z masą kawową, pyszny klasyczny dla wielbicieli orzechów i kawy. Tort orzechowy jest puszysty, z orzechów włoskich, które można zmielić blenderem lub innym sprzętem, który posiada nóż. Tort z tego przepisu jest wysoki, spokojnie starczy dla 20 osób. Masa kawowa jest delikatna i aromatyczna. Jeśli lubicie takie wytrawne smaki, to polecam. Szczególnie na urodziny dorosłej osoby. Tort możne również przygotować na inne okazje typu Walentynki, Imieniny lub jakieś przyjęcie.

 

Tort orzechowy z masą kawową

składniki na biszkopt orzechowy na tortownicę 24 cm :

8 jaj
1 kubek mielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki zwykłej
1/2 szklanki cukru ( ja dałam 3/4 i biszkopt był za słodki )
1 szczypta soli
 składniki na masę  maślaną :

4 kostki masła  ( bez oleju )
8 jaj
1/2 szklanka cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek wódki/spirytusu

 

Biszkopt orzechowy sposób przygotowania

Na samym początku przygotuj sobie tortownicę. Spód wyłóż papierem pergaminowym, posmaruj margaryną lub olejem i posyp bułka tartą.
Nastaw piekarnik na 170 stopni. Niech się grzeje 🙂
W miseczce wymieszaj mąkę z bułką tartą. Orzechy praż chwilę na małym ogniu i na suchej patelni. Wystudzone przesyp do miski z mąką i bułką. Wymieszaj te składniki.
Oddziel żółtka od białek . Białka ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodaj – stopniowo – cukier i miksuj jeszcze przez 2-3 minuty. Po ubiciu piany ( najlepiej drewnianą łyżką ) dodaj po jednym żółtku delikatnie mieszając, tak aby dobrze napowietrzyć pianę. 
Na końcu dodawaj stopniowo mieszankę z orzechów, mąki i bułki tartej.
 Gotową masę biszkoptową przełóż do tortownicy i piecz przez około 30 minut. Najlepiej sprawdzić po 25 – 30 minutach patyczkiem czy już się upiekł. 
Jeżeli biszkopt nie wyrósł tak jak powinien to upiecz drugi, taki sam biszkopt!

 

Masa kawowa sposób przygotowania

Masła w temperaturze pokojowej pokrój na kawałki i wsyp do miski.
Całe jajka wbij do miski szklanej i miksuj w kąpieli wodnej. Po ok 6-8 minutach zacznij pomału dodawać cukier. Miksuj do momentu aż masa jajeczna ładnie zgęstnieje i cukier się rozpuści .Trwa to około 12-20 minut. Masę jajeczną wystudź.
Masła utrzyj za pomocą miksera i dodaj stopniowo masę jajeczną. Kawę rozpuść w  łyżeczkach zimnej wody i wlej do masy. Na koniec dodaj alkohol. Oczywiście to nie jest warunek 🙂

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close