sernik przepis
ciasta i torty,  świąteczne

Sernik tradycyjny bezgutenowy bez spodu


Sernik tradycyjny, a zarazem bezglutenowy. W przepisie nie ma mąki, a więc sernik jest bez glutenu i bez spodu w postaci ciasta. Uważam, że sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i nie rozłazi się podczas krojenia. Sernik to rodzaj ciasta, które przyrządzam dość często. Jest to ciasto, które króluje na moim stole podczas świąt np. Wigilii czy Wielkanocy, jak i podczas zwykłej niedzieli. Sernik jest tak tradycyjnym ciastem, że trudno sobie Boże Narodzenie wyobrazić bez tego ciasta :).
Do upieczenia tego sernika użyłam półtłustego sera, który zmieliłam dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Jest to ważne, ponieważ dzięki tej czynności sernik będzie puszysty i bez grudek. W przepisie znalazła swoje miejsce również śmietanka 36%, dzięki której sernik jest delikatny i ma lekko śmietankowy smak. Bardzo lubię bakalie, szczególnie w sernikach, dlatego również i w tym cieście znajdują się rodzynki. Oczywiście jeśli nie lubicie rodzynek, możecie z nich zrezygnować.
Na blogu znajdują się również inne przepisy na serniki, które są również smaczne jak ten. Zachęcam Was, kochani do przeglądnięcia również pozostałych przepisów na serniki  i inne słodkie wypieki.

Sernik tradycyjny bez glutenu

składniki:

  • 1,2 kg półtłustego sera
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 i 1/2 cukru pudru
  • 6 jaj
  • 200 ml śmietanki 36 %
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 garść rodzynek
  • 1 szczypta soli

Jak upiec sernik bez ciasta

 Ser mielimy dwukrotnie przez maszynkę, na małych oczkach. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ubijamy na  puszystą masę, dodajemy porcjami cukier puder na przemian z żółtkami. Ciągle mieszając mikserem masę, dodajemy zmielony ser, śmietankę, cukry waniliowe oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy pianę z białek z szczyptą soli, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. W uprzednio wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułką tartą, wlewamy masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. C przez 60 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
20.12.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close