
Sernik tradycyjny bezgutenowy bez spodu
Sernik tradycyjny, a zarazem bezglutenowy. W przepisie nie ma mąki, a więc sernik jest bez glutenu i bez spodu w postaci ciasta. Uważam, że sernik jest bardzo smaczny, wilgotny i nie rozłazi się podczas krojenia. Sernik to rodzaj ciasta, które przyrządzam dość często. Jest to ciasto, które króluje na moim stole podczas świąt np. Wigilii czy Wielkanocy, jak i podczas zwykłej niedzieli. Sernik jest tak tradycyjnym ciastem, że trudno sobie Boże Narodzenie wyobrazić bez tego ciasta :).
Do upieczenia tego sernika użyłam półtłustego sera, który zmieliłam dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach. Jest to ważne, ponieważ dzięki tej czynności sernik będzie puszysty i bez grudek. W przepisie znalazła swoje miejsce również śmietanka 36%, dzięki której sernik jest delikatny i ma lekko śmietankowy smak. Bardzo lubię bakalie, szczególnie w sernikach, dlatego również i w tym cieście znajdują się rodzynki. Oczywiście jeśli nie lubicie rodzynek, możecie z nich zrezygnować.
Na blogu znajdują się również inne przepisy na serniki, które są również smaczne jak ten. Zachęcam Was, kochani do przeglądnięcia również pozostałych przepisów na serniki i inne słodkie wypieki.
Sernik tradycyjny bez glutenu
składniki:
- 1,2 kg półtłustego sera
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 i 1/2 cukru pudru
- 6 jaj
- 200 ml śmietanki 36 %
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 garść rodzynek
- 1 szczypta soli
Jak upiec sernik bez ciasta
Ser mielimy dwukrotnie przez maszynkę, na małych oczkach. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy porcjami cukier puder na przemian z żółtkami. Ciągle mieszając mikserem masę, dodajemy zmielony ser, śmietankę, cukry waniliowe oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy pianę z białek z szczyptą soli, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. W uprzednio wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułką tartą, wlewamy masę serową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. C przez 60 minut.
Smacznego!
20.12.2016
ekspansja smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Delikatny sernik na zimno z truskawkami
29/06/2016
Miodownik ciasto miodowe z masą budyniową
23/12/2016
Jeden komentarz
Pingback: