Sernik na zimno z jagodami
bezglutenowe,  ciasta i torty

Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis

Sernik na zimno z jagodami i galaretką to na pewno jeden z tych deserów, który ciągle powraca na mój stół. Pyszne dojrzałe jagody zatopione z galaretce a do tego delikatny, piankowy serowy spód to połączenie smaku, który powinien trwać i trwać. 
Niestety sezon jagodowy jest krótki, a sernik z mrożonymi owocami to już nie ten sam sernik! Ta wersja jest bez biszkoptu czy spodu z ciasteczek, czyli typowy sernik bezglutenowy. Jestem na diecie bezglutenowej, a bez sernika na zimno w sezonie letnim bym pewnie nie przeżyła, stąd taka właśnie wersja tego ciacha. Zresztą pewnie zauważyliście, że na blogu jest kategoria”bezglutenowe”, w której lista potraw i słodkości jest coraz większa 🙂
Sezon jagodowy w moim regionie pomału się kończy, ale w na połoninach w Bieszczadach właśnie się zaczął. Jeżeli jesteście tymi szczęściarzami i zajadacie się jagodami na połoninie Wetlińskiej, to zabierzcie ze sobą trochę tych pysznych kuleczek do domu i zróbcie ten sernik 🙂 Ilość składników podana jest na małą blaszkę – u mnie tortownica o wymiarze 22 cm. 
Polecam także przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami ;).

Przepis na sernik na zimno z jagodami

składniki:

30 dag jagód
2 serki homogenizowane waniliowe 220 g
500 ml śmietany 30%
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny 
50 ml gorącej wody
1 galaretka ( u mnie pomarańczowa)
 

Ja zrobić domowy sernik na zimno

Jagody  płuczemy na sicie, odstawiamy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, nawet 5 minut – jeżeli po tym czasie nie chce się całkowicie rozpuścić można dolać jeszcze max. 20 ml gorącej wody i mieszać aż się rozpuści. 
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wtedy na pewno się zsiądzie.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy jeszcze minutę. Do śmietany dodajemy delikatnie, drewnianą łyżką serki waniliowe, mieszamy. Na koniec dodajemy CHŁODNĄ żelatynę i delikatnie mieszamy mikserem, żeby się ładnie połączyło. Masę serową przekładamy do tortownicy, układamy jagody i chowamy do lodówki. 
Kiedy galaretka całkowicie wystygnie i zacznie tężeć, polewamy nią sernik – należy to robić powoli najlepiej łyżką, wtedy jagody nie wypłyną.
Sernik prze podaniem najlepiej schować na 3 godziny do lodówki albo nawet na całą noc.
Smacznego!

Opublikowane:
19.08.2016
Ekspansja Smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close