
Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis
Sernik na zimno z jagodami i galaretką to na pewno jeden z tych deserów, który ciągle powraca na mój stół. Pyszne dojrzałe jagody zatopione z galaretce a do tego delikatny, piankowy serowy spód to połączenie smaku, który powinien trwać i trwać.
Niestety sezon jagodowy jest krótki, a sernik z mrożonymi owocami to już nie ten sam sernik! Ta wersja jest bez biszkoptu czy spodu z ciasteczek, czyli typowy sernik bezglutenowy. Jestem na diecie bezglutenowej, a bez sernika na zimno w sezonie letnim bym pewnie nie przeżyła, stąd taka właśnie wersja tego ciacha. Zresztą pewnie zauważyliście, że na blogu jest kategoria”bezglutenowe”, w której lista potraw i słodkości jest coraz większa 🙂
Sezon jagodowy w moim regionie pomału się kończy, ale w na połoninach w Bieszczadach właśnie się zaczął. Jeżeli jesteście tymi szczęściarzami i zajadacie się jagodami na połoninie Wetlińskiej, to zabierzcie ze sobą trochę tych pysznych kuleczek do domu i zróbcie ten sernik 🙂 Ilość składników podana jest na małą blaszkę – u mnie tortownica o wymiarze 22 cm.
Polecam także przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami ;).
Przepis na sernik na zimno z jagodami
składniki:
30 dag jagód
2 serki homogenizowane waniliowe 220 g
500 ml śmietany 30%
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
1 galaretka ( u mnie pomarańczowa)
Ja zrobić domowy sernik na zimno
Jagody płuczemy na sicie, odstawiamy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i intensywnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, nawet 5 minut – jeżeli po tym czasie nie chce się całkowicie rozpuścić można dolać jeszcze max. 20 ml gorącej wody i mieszać aż się rozpuści.
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu- w upalne dni można rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wtedy na pewno się zsiądzie.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, miksujemy jeszcze minutę. Do śmietany dodajemy delikatnie, drewnianą łyżką serki waniliowe, mieszamy. Na koniec dodajemy CHŁODNĄ żelatynę i delikatnie mieszamy mikserem, żeby się ładnie połączyło. Masę serową przekładamy do tortownicy, układamy jagody i chowamy do lodówki.
Kiedy galaretka całkowicie wystygnie i zacznie tężeć, polewamy nią sernik – należy to robić powoli najlepiej łyżką, wtedy jagody nie wypłyną.
Sernik prze podaniem najlepiej schować na 3 godziny do lodówki albo nawet na całą noc.
Smacznego!
19.08.2016
Ekspansja Smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Naleśniki bez glutenu
18/02/2016
babka z kaszy jaglanej
29/04/2017
komentarzy 9
Kasia Sarna
pysznie wygląda 🙂
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję Kasiu za miłe słowa 🙂 Proponuję Ci spróbować, jest na prawdę bardzo dobry.
Budwig
Smakowity! Dziękuje za przepis 🙂
Ania z ekspansja smaku
Mam nadzieję, że będzie smakować! 🙂
Żwawy Leniwiec
Uwielbiam takie serniki! Wygląda przepysznie 😉
Ania, ekspansja smaku
no to mamy podobne gusta kulinarne 🙂
Pingback:
Joanna
Mniam mniam. Musze poczekać do lata na serniczek z jagodami. Ale wiem, że będzie warto.
Pingback: