ciasta i torty

sernik bez ciasta z cytrynowym lukrem

 

Bardzo lubię serniki i to w każdej wersji. Naprawdę! Mimo iż sernik z tego przepisu nie jest skomplikowany i lista składników jest dość krótka, smakuje wyśmienicie.Polewa królewska o smaku cytrynowym fajnie komponuje się z serem. Uważam, że jest to bardzo wykwintne ciasto, które możemy upiec na każdą okazję, a nawet bez okazji 🙂. Ciasto ładnie wygląda i jest pyszne. Do upieczenia sernika używam zawsze sera białego półtłustego. Myślę że jest najlepszy , ponieważ masa serowa nie jest ani za sucha ani za tłusta. Tym ciastem spokojnie mogą się delektować osoby będące na diecie bezglutenowej. W składnikach na ten serniczek nie ma składników zawierających gluten. Polecam również przepis na bezglutenowe ciasto orzechowe

Przepis na sernik bez ciasta

składniki na sernik:
1 kg białego sera półtłustego
10 dużych jaj
1 szklanka cukru
3 torebki cukru waniliowego
1 margaryna
1 garść rodzynek
1,5 łyżki maki ziemniaczanej
szczypta soli
składniki na lukier:
1 białko
15 dag cukru pudru
1/2 łyżeczki z cytryny

Jak upiec sernik

Ser przepuszczamy dwa razy (na drobnym sicie) przez maszynkę do mielenia . Margaryna rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na bok. Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka ucieramy wraz z cukrami na białą masę, dodajemy po trochu zmielony ser. Do masy serowej dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz drewnianą łyżką ubite białka , ciągle mieszając . Na koniec dodajemy rodzynki i dolewamy wystudzoną margarynę. Masę serową przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  brytfanki. Pieczemy, w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, ok 40 minut.

Jak zrobić lukier

białko ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny. Wystudzony sernik smarujemy lukrem.
Smacznego!

Opublikowane:
25.05.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close