
Rolada makowa drożdżowa
Święta tuż tuż czas więc pomyśleć o wypiekach. W tym roku na Święta Bożego Narodzenia królować u mnie będzie rolada makowa. Myślę, że jest to klasyczne ciasto, bez którego święta nie byłyby tak smaczne i pachnące:). Rolada makowa, na którą daję Wam przepis jest z puszystego drożdżowego ciasta, w które została zawinięta pyszna i wilgotna masa makowa. Ciasto jest proste w przygotowaniu, myślę że każdy da sobie z nim radę. Ta strucla z makiem świetnie się prezentuje pośród ryby, sałatek, uszek i barszczu :). Oczywiście możecie go upiec nie tylko na święta, ciasto zawsze dobrze smakuje.
Drożdżowa rolada makowa
składniki na ciasto:
1 kg mąki tortowej
4 jajka
1 kostka margaryny
3/4 szklanka cukru
10 dag drożdży
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
szczypta soli
składniki na masę makową:
60 dag maku
6 jaj
1 kostka margaryny
1 i 1/2 szklanki cukru
bakalie (rodzynki, orzechy, migdały)
aromat rumowy lub migdałowy
Jak zrobić roladę makową
Przygotowujemy ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z oboma cukrami na gładką masę, dodajemy roztarte uprzednio drożdże z dwoma łyżeczkami cukru i miękką margarynę i dalej ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i czekamy aż wyrośnie.
Przygotowujemy masę makową: Mak płuczemy i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mak odsączamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a żółtka ucieramy z cukrem, dodają po trochu margarynę. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy zmielony mak., bakalie, aromat i pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę i zawijamy. Każdą strucle układamy w keksówkach i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 st.C.
Smacznego!
13.12.2016
ekspansja smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Ciasto marchewkowe z jabłkami
14/01/2017
Kopiec kreta ciasto domowe
09/12/2016
komentarze 3
Pingback:
Krystyna
Ciasto świetnie wygląda. Mam jednak pytanie – w którym momencie należy dodać śmietanę do ciasta?
Pozdrawiam, Krystyna
Krystyna
Ciasto świetnie wygląda. Mam jednak pytanie, w którym momencie robienia ciasta należy dodać śmietanę?
Pozdrawiam, Krystyna