szarlotka
ciasta i torty

1 sposób na najlepszą szarlotkę

To już u mnie w domu tradycja że w sobotę piekę jakieś dobre ciacho 🙂 Tym razem wybrałam przepis na pyszną szarlotkę. Zrobiłam ją z najprostszego przepisu ale za to szarotka ta jest najlepsza. Miękkie waniliowe kruche  ciastopierzynką jabłuszek okraszonych cynamonem rozpływa się w ustach. Szarlotka świetnie smakuje również na gorąco podana z lodami np. waniliowymi. Jest to ciasto, które sprawdza się w każdej sytuacji można ja upiec na święta, przyjazd rodziny, przyjęcie lub bez okazji. 

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta sprawdź prosty trik jak nie przypalić ciasta 🙂  KLIK

Przepis na  szarlotkę

składniki:
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta )
4 szklanki mąki
1 kostka miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej

Jak zrobić ciasto?

Mąkę przesiewamy na stolnicy . Dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz zwykły cukier. Składniki dobrze mieszamy i formujemy w kształcie kopca z dziurką po środku do której dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka .
Margarynę kroimy w paski i dodajemy do mąki. Białka odstawiamy na bok.
Siekamy ciasto nożem i dodajemy śmietanę. Kiedy składniki zaczną się łączyć ugniatamy ciasto ręcznie . 1/3 wkładamy do zamrażalki a pozostałą część do lodówki.
Przygotowujemy jabłka
Jabłka myjemy i obieramy . Ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Po kilku minutach odciskamy sok i posypujemy cynamonem oraz 2 łyżkami bułki tartej.

Jak się piecze szarlotkę ?

Wyciągamy blaszkę , smarujemy margaryną , posypujemy bułką tartą i odkładamy na bok. Wyjmujemy ciasto z lodówki i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy na kształt prostokąta ( ja mam właśnie prostokątną blaszkę ) lub  inny kształt w zależności od wyglądu blaszki 🙂 . Oczywiście ciasto nie musi być idealnie rozwałkowane . Wszelkie nie równości można poprawić , kiedy ciasto znajdzie się już w formie 😀
Kiedy nasze ciasto pięknie już sobie leżakuje w foremce można wreszcie ułożyć jabłka.
Nastawiamy piekarnik do 180 stopni . Niech się grzeje 🙂
Z niewykorzystanych białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli oraz z 3 łyżkami cukru. Ubitą pianę smarujemy jabłka. Na koniec wyjmujemy z zamrażalnika resztę ciasta i trzemy – nad białkami –
na dużych  oczkach. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut.
Smacznego!

Opublikowane:
02.02.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close