naleśniki bez glutenu
bezglutenowe,  dania główne

Naleśniki bez glutenu

Naleśniki bez glutenu są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Są bardzo delikatne i
miękkie. Ciasto biszkoptowe, ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie. Jednak nie jest to łatwy przepis ze względu na brak mąki. Aby nasze naleśniki nadawały się do zjedzenia należy pamiętać o kilku rzeczach. Naleśniki nie mogą być duże. Ich wielkość powinna być taka jaka mamy łopatkę do przewracania ciasta na patelni, inaczej klapa! Rozwalą się .
Kolejna sprawą jest to , że muszą smażyć się na oleju. Próbowałam bez i nic z tego mi nie wyszło. Ciasto przywarło, przy próbie przekręcenia naleśnika na drugą stronę , rozwaliło się i wylądowało w koszu! I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Smażyć należy na małym ogniu ponieważ ciasto można łatwo przypalić i naleśniki nie są smaczne. Wiem, że zabrzmiało groźnie i pewnie zniechęciłam Was do spróbowania tych naleśników, ale myślę że jeżeli nie możecie lub nie lubicie spożywać
mąki, warto spróbować. Trzymając się tych trzech zasad powinno się udać :).

Naleśniki bez glutenu

składniki:
500 ml mleka
5 jajek
1/4 szklanka cukru
3 łyżki gęstej śmietany 18%
szczypta soli


Jak zrobić naleśniki bez glutenu bez mąki
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukru. Delikatnie łyżką drewnianą dodajemy żółtka i śmietanę. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i małą chochelką kładziemy ciasto , pamiętając o tym że mają to być małe naleśniki. Smażymy na wolnym ogniu uważając aby się nie przypaliły.
 Podajemy z serem waniliowym, smażonymi jabłkami lub dżemem.
Smacznego!

Opublikowane:
18.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close