
kotlety z kaszy jaglanej smażone na oleju rzepakowym
Kotlety z kaszy jaglanej zadziwiły mnie swoim smakiem. Jakoś nigdy nie mogłam się przemóc aby skosztować kaszy jaglanej. Czytając ostatnio artykuł o jej zdrowotnych aspektach postanowiłam sprawdzić czy przyjmie się w mojej kuchni. Kupiłam więc paczkę i zrobiłam kotlety z dodatkiem marchwi i pietruszki. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego kotleciki usmażyłam właśnie na nim aby były jeszcze zdrowsze . Aby kotleciki nie były zbyt suche dorobiłam sos pomidorowy. Mówię Wam, smak kotlecików zadziwił mnie – wyszły bardzo smaczne 🙂 Tak więc menu mojej rodzinki zostało powiększone o kasze jaglaną 🙂 Sprawdź również przepis na a’la gołąbki beza zawijania – smaczne jeżyki
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej
składniki na kotlety :
1/2 opakowania kaszy jaglanej
1 marchew
1/2 pietruszki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy
składniki na sos pomidorowy :
1 koncentrat pomidorowy 30 %
350 ml wody
sól i pieprz do smaku
szczypta tymianku i bazylii
1/5 łyżeczki cukru
Jak zrobić kotlety jaglane
Kasze gotujemy w osolonej wodzie , studzimy , przekładamy do miski. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na cieniutkie paski i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko , doprawiamy solą i pieprzem . Formujemy kulki , obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z dwóch stron na odrobinie oleju.
Przygotowujemy sos
3/4 koncentratu rozrabiamy z wodą , dosypujemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem i zagotowujemy . sprawdzamy czy nie jest zbyt kwaśne , jeżeli jest to dodajemy jeszcze trochę cukru.
Kotlety układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem.
Smacznego!
06.05.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Strony: 1 2
Może Ci się spodobać

Deser z nasionami Chia migdałami i winogronem
20/10/2016
Sernik na zimno z jagodami najlepszy przepis
19/08/2016
komentarzy 5
Anonimowy
Pół opakowania kaszy, ale jakiej wagi?
Iza
Ania z ekspansja smaku
25 dag 😛
Iga z dietmap
czy można przygotować je w piekarniku?
Ania z ekspansja smaku
Tak, ale pod warunkiem, że kotlety zostaną najpierw podsmażone. Tak przygotowane kotleciki proszę zalać sosem i zapiec w piekarniku przez 10-15 minut.
Pingback: