
Trufle z daktyli bez cukru
Trufle z daktyli to pyszne małe ciasteczka, które w swoim składzie nie zawierają cukru białego, a mimo tego są słodkie. Dzieje się tak dzięki daktylom, które same w sobie zawierają dużo cukrów. Trufle są także dietetyczne i bezglutenowe, do ich przygotowania nie używamy także mąki.
Daktyle mimo iż są bardzo słodkie nie podnoszą poziomu cukru we krwi, zmniejszają za to ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy zachorowania na miażdżycę. Owoce te mają również działanie przeciw zapalne i przeciw zakrzepowe. Daktyle zawierają sporo witamin między innymi witaminę A, C, B6, K, a także magnez, potas, wapń, cynk, żelazo, sód i przeciwutleniacze. Daktyle polecane są szczególnie osobą, które uprawiają sport, ponieważ dostarczają dużo cukrów prostych, co dodaje mnóstwo energii, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu i potasu.
Podczas zakupu daktyli suszonych należy zwrócić uwagę na skład, ponieważ większość produktów zawiera mnóstwo konserwantów w tym benzoesan sodu, sorbinian potasu, sorbinian sodu oraz dwutlenek siarki. Są o konserwanty, które nie są zdrowe, dlatego polecam zakup daktyli w sklepie internetowym zdrowystragan.pl, w którym znajdziecie ekologiczne daktyle, bez konserwantów i innych dziadostw używanych przez masowych producentów.
Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 🙂
Trufle z daktyli
składniki:
duży kubek daktyli ok 700 ml
1/3 szklanki sezamu
1 lub 2 łyżki powideł bez cukru lub niskosłodzonych
3 łyżki kakao
4 łyżki mielonych orzechów
4 łyżki mąki kokosowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 opakowania wiórek kokosowych
papilotki
Jak zrobić trufle z daktyli
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Sezam prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty, ciągle mieszając żeby się nie przypalił i mielimy za pomocą młynka np. do kawy. Daktyle odsączamy i blendujemy na gładką masę, dodajemy sezam, mąkę kokosową, orzechy, cynamon, kakao i powidła. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej, lepkiej masy. Jeżeli masa okaże się zbyt sucha, można dodać jeszcze powideł. Z gotowej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i wkładamy do papilotek. Tak przygotowane trufle chłodzimy przez minimum 1 godzinę.
Smacznego!
ekspansja smaku
Strony: 1 2

Sałatka z kapusty pekińskiej
Może Ci się spodobać

Zioła szwedzkie przepis na nalewkę
02/12/2016
Kurczak po japońsku – pyszna zupa OYAKATA
17/07/2017
komentarze 3
Rafał Szymczak - Świat Smaku
Smacznie, słodko i do tego zdrowo – słodycze idealne 🙂 fajny przepis
Pingback:
Pingback: