
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim są bardzo smaczne. Mięciutkie ciasto, z dodatkiem masła i dużą ilością czosnku niedźwiedziego smakuje bardzo dobrze. Takie bułki można jeść same lub jako dodatek do mięska. U mnie bułki rozeszły się w mgnieniu oka. Prawie tak samo szybko zniknęły muffinki czekoladowe 🙂 Bułeczki zrobiłam wieczorem i do rana nie zostało ani jednej. Polecam te bułeczki nie tylko ze względów smakowych ale przede wszystkim zdrowotnych. Moim zdaniem czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy zawiera w sobie mnóstwo siarki dzięki czemu korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy oraz pokarmowy. Pomaga zwalczyć wolne rodniki, wspomaga układ immunologiczny. Wspomaga trawienie oraz pomaga w walce z ciężkimi chorobami w tym różnego rodzaju nowotworami. Polecam wszystkim spróbować tej rośliny, której spożycie przekłada się na zdrowy i mocny organizm. Koniecznie zaglądnijcie do sklepu zdrowy stragan, w którym kupicie w dobrej cenie czosnek niedźwiedzi i inne zdrowe produkty:)
Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 
Przepis na bułki z czosnkiem niedźwiedzim
składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej najlepiej typ 650 – najlepsza do ciast drożdżowych
1/2 opakowania świeżych drożdży
350 ml przegotowanej ciepłej wody
50 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1/3 łyżeczki cukru
składniki masło czosnkowe:
5 g niedźwiedziego czosnku
15 dag masła
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
ponadto:
1 białko
Jak zrobić bułeczki z niedźwiedzim czosnkiem
150 ml ciepłej wody wlewamy do naczynia, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą, następnie dosypujemy 20 dag mąki i mieszamy łyżką na gładka masę. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 25 minut – do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy resztę mąki, dodajemy sól, wodę i oliwę, ugniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na 25 minut.
W między czasie przygotowujemy masło czosnkowe: w miseczce mieszamy za pomocą miksera miękkie masło, czosnek i sól. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 małych kawałków. Stolnice posypujemy mąką i każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masłem czosnkowym, zawijamy w rulon, przecinamy wzdłuż, ale nie do końca( zostawiamy około 2 cm), zaplatamy i łączymy oba boki ze sobą tworząc koło. Tak przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem, przekładamy na duża blachę wyłożoną papierem pergaminowym posmarowanym margaryną i posypanym mąką. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.
Smacznego!
10.11.2016
ekspansja smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Orzechy – najbardziej wartościowe z bakalii
20/09/2018
Czy warto pić wodę alkaliczną jonizowaną?
15/12/2016
komentarzy 6
Di gotuje
Apetycznie wyglądają!
Słodkie okruszki
Pyszne 🙂
Ania, ekspansja smaku
Dziewczyny, dziękuję za miłe słowa 🙂
Pingback:
Alicja
“Pół opakowania świeżych drożdży”.Jakiego opakowania? 100 gramowego? Opakowanua są różne.Czytelniej byłoby podać,ilość gramach.Pozdrawiam
Ania z ekspansja smaku
opakowanie 100 g, więc 50 g trzeba dodać. Pozdrawiam!