Bułki z czosnkiem niedźwiedzim
Artykuły i recenzje

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim są bardzo smaczne. Mięciutkie ciasto, z dodatkiem masła i dużą ilością czosnku niedźwiedziego smakuje bardzo dobrze.  Takie bułki można jeść same lub jako dodatek do mięska. U mnie bułki rozeszły się w mgnieniu oka. Prawie tak samo szybko zniknęły muffinki czekoladowe 🙂 Bułeczki zrobiłam wieczorem i do rana nie zostało ani jednej. Polecam te bułeczki nie tylko ze względów smakowych ale przede wszystkim zdrowotnych. Moim zdaniem czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy zawiera w sobie mnóstwo siarki dzięki czemu korzystnie wpływa na układ sercowo naczyniowy oraz pokarmowy. Pomaga zwalczyć wolne rodniki, wspomaga układ immunologiczny. Wspomaga trawienie oraz pomaga w walce z ciężkimi chorobami w tym różnego rodzaju nowotworami. Polecam wszystkim spróbować tej rośliny, której spożycie przekłada się na zdrowy i mocny organizm. Koniecznie zaglądnijcie do sklepu zdrowy stragan, w którym kupicie w dobrej cenie czosnek niedźwiedzi i inne zdrowe produkty:)
 

Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 🙂

Przepis na bułki z czosnkiem niedźwiedzim

składniki na ciasto:
60 dag mąki pszennej najlepiej typ 650 – najlepsza do ciast drożdżowych
1/2 opakowania świeżych drożdży
350 ml przegotowanej ciepłej wody
50 ml oliwy
1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
1/3 łyżeczki cukru
składniki masło czosnkowe:
 5 g niedźwiedziego czosnku 
15 dag masła
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
ponadto:
1 białko

Jak zrobić bułeczki z niedźwiedzim czosnkiem

150 ml ciepłej wody wlewamy do naczynia, dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą, następnie dosypujemy 20 dag mąki i mieszamy łyżką na gładka masę. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 25 minut – do wyrośnięcia. Następnie dosypujemy resztę mąki, dodajemy sól, wodę i oliwę, ugniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na 25 minut.
W między czasie przygotowujemy masło czosnkowe: w miseczce mieszamy za pomocą miksera  miękkie masło, czosnek i sól. Odstawiamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14 małych kawałków. Stolnice posypujemy mąką i każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masłem czosnkowym, zawijamy w rulon, przecinamy wzdłuż, ale nie do końca( zostawiamy około 2 cm), zaplatamy i łączymy oba boki ze sobą tworząc koło. Tak przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem, przekładamy na duża blachę wyłożoną papierem pergaminowym posmarowanym margaryną i posypanym mąką. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C.
Smacznego!

Opublikowane:
10.11.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close